De verplichtstelling voor de branche Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening (WMD) wordt uitgebreid en duidelijker

Vanaf 1 januari 2025 vallen kinderboerderijen en concernrelaties onder de verplichtstelling van PFZW. Daarnaast wordt het in het algemeen voor werkgevers in de branche WMD duidelijker of ze wel of niet verplicht moeten aansluiten bij PFZW. 

Uitbreiding

De verplichtstelling wordt vanaf 1 januari 2025 uitgebreid met de bedrijfsactiviteiten kinderboerderijen en concernrelaties. Kinderboerderijen richten zich op dierenzorg en educatie. Concernrelaties leveren diensten zoals HR en financiën aan andere werkgevers binnen de verplichtstelling WMD. Dit betekent dat er ongeveer 40 nieuwe werkgevers en 500 nieuwe deelnemers onder de verplichtstelling van PFZW vallen. 

Verduidelijking

De verplichtstelling WMD wordt vanaf 1 januari 2025 duidelijker door bedrijfsactiviteiten beter te omschrijven en/of te actualiseren. Het gaat dan bijvoorbeeld om meer toelichting op de activiteit “sociale activering” of het speeltuinwerk. Verduidelijking leidt tot een concretere omschrijving van de bedrijfsactiviteiten en het verkleint de kans op interpretatieverschillen. 

Waarom deze wijziging?

Sociale partners in de branche Welzijnswerk en de Maatschappelijke Dienstverlening (Sociaal Werk Nederland, FNV en CNV) willen de verplichtstelling tekstueel beter laten aansluiten op de CAO Sociaal Werk. Hierdoor wordt het voor werkgevers in de branche eenduidiger of ze wel of niet verplicht moeten aansluiten bij PFZW. Sociale partners hebben een verzoek tot actualisering van de verplichtstelling WMD ingediend bij het Ministerie van SZW. SZW heeft dit verzoek goedgekeurd en de gewijzigde tekst gepubliceerd in de Staatscourant.

Verandert er iets voor u?

Bent u nu contractueel bij PFZW aangesloten en twijfelt u of u als werkgever onder de verplichtstelling WMD valt? Neem dan contact met ons op. Meer informatie over de inhoudelijke wijziging leest u hier