In gesprek met zorg en welzijn

In de sector zorg en welzijn is geen werkgever hetzelfde. In Nederland kennen we natuurlijk veel zorginstellingen, maar ook veel andere organisaties zijn bij ons aangesloten. Ziekenhuizen, sportbonden, dansscholen, kinderdagverblijven en ga zo maar door. Die diversiteit maakt de sector mooi en bijzonder. We gaan daarom regelmatig in gesprek met verschillende werkgevers. Om een kijkje in de keuken te nemen, maar ook om de grote variatie aan aangesloten werkgevers in de schijnwerpers te zetten. 

Maak kennis met: museum het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam heeft ruim honderd vaste medewerkers en zo’n vijftig flexkrachten. Wat zij gemeen hebben? Zij zetten zich allemaal in voor de maatschappelijke opdracht van het museum voor architectuur, design en digitale cultuur. Zij staan midden in de lokale gemeenschap en vinden het belangrijk om die gemeenschap ook goed te bedienen. Aukje Bolle, sinds oktober zakelijk directeur, vertelt over het werkgeverschap in deze bijzondere organisatie.

Wat maakt het Nieuwe Insitituut bijzonder als werkgever? 'Ik vind het belangrijk dat de medewerkers een evenwicht vinden tussen er zijn voor de organisatie en zichzelf in acht nemen. Iedereen is zeer betrokken, maar betrokkenheid moet niet doorslaan.'

Maak kennis met: Erasmus Sport

Sporten zonder te zweten? Het kan bij Erasmus Sport. Het is een doorslaand succes onder medewerkers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Erasmus Sport is er voor alle medewerkers én studenten van de Erasmus Universiteit. Je kunt er terecht voor wel 50 verschillende sporten, en ook faciliteren zij 26 studentensportvereningen. Van het personeelstekort hebben ze geen last, zegt directeur Jon de Ruijter. Wat wel een uitdaging is? 'Onze binding als werkgever met medewerkers. Want medewerkers werken op verschillende locaties en gefragmenteerd. We proberen iedereen toch part of the family te maken met nieuwsbrieven, sportevenementen en barbecues. Zodat we ze niet alleen op het kerstdiner zien.’

Maak kennis met: Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Hun missie? Een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfdoding. Werken aan deze missie doen zij met ongeveer 300 medewerkers, onder wie ook vrijwilligers. Dagelijks voeren zij gesprekken met mensen die denken aan zelfmoord of met mensen die zich zorgen maken over een ander. Een organisatie waarin hard gewerkt wordt en waar de gesprekken met hulpverleners best zwaar kunnen zijn. Iedereen die werkt bij 113 wordt daarom goed getraind.

Ontwikkeling is een belangrijk thema, net als diversiteit. 'Verschillende stemmen, eigenschappen en ervaringen maken je organisatie creatiever en sterker, daar ben ik van overtuigd', zegt bestuursvoorzitter Monique Kavelaars.