Werkende vrouwen in Nederland én ook in onze sector bouwen gemiddeld 40% minder pensioen op dan mannen, dat scheelt zo’n 400 euro per maand pensioen. De cijfers komen uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, uitgevoerd in het kader van de 14e editie van de Pensioen3daagse. Drie dagen die als doel hebben om mensen bewuster te maken van hun pensioensituatie.
De pensioenkloof tussen mannen en vrouwen is in Nederland groter dan in andere landen in Europa. Dat geldt zeker ook voor de zorgsector. Er zijn veel oorzaken voor deze kloof. Zo werken vrouwen gemiddeld minder (betaalde) uren dan mannen. Vrouwen verdienen vaak ook minder dan mannen, ook als ze hetzelfde werk doen. In de zorgsector is het verschil tussen wat mannen en wat vrouwen verdienen voor hetzelfde werk 18%. Dat dit ook anders kan bleek tijdens het bezoek dat Koningin Maxima tijdens de Pensioen3daagse bracht aan Ipse de Bruggen, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Ipse De Bruggen heeft de loonkloof tussen mannen en vrouwen teruggebracht naar 0%. Het kan dus wel!
Het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen, gebaseerd op fulltime salaris
Het verkleinen van het verschil in loon tussen mannelijke en vrouwelijke medewerkers is één van de mogelijkheden die u als werkgever heeft. Ook helpt het om aandacht te geven aan de balans tussen betaald werk (waarmee pensioen wordt opgebouwd) en onbetaald werk, zoals mantelzorg (waarmee geen pensioen wordt opgebouwd). Deze balans is extra van belang voor deelnemers in zorg en welzijn. We weten dat vrouwen anderhalf keer meer tijd aan onbetaalde zorgtaken kwijt zijn dan mannen (26 versus 17 uur per week). Daarnaast zijn werknemers in onze sector relatief vaak actief als mantelzorger. In zorg en welzijn geldt dat voor 19%, tegenover 11% in andere sectoren.
Veel verschillen die we in de samenleving zien tussen vrouwen en mannen dragen bij aan het verschil in pensioen. Er zijn dan ook veel partijen nodig om de kloof te verkleinen: de overheid, sociale partners, pensioenfondsen en de samenleving zelf. Het is een illusie om te denken dat door betere informatie en communicatie alleen vrouwen andere keuzes gaan maken. We zullen ook echt aan de slag moeten met de balans tussen betaald werk en onbetaalde zorg. Dat moeten we samen doen. Wij als pensioenfonds, u als werkgever, uw medewerkers, maar ook sociale partners en de overheid spelen hier een rol.