Op bezoek in Maastricht

18-09-2024 | PFZW huist in Zeist, middenin het land. Maar de werkgevers en deelnemers waarvoor we iedere dag aan de slag zijn, wonen en werken in het hele land. Wij willen dichtbij hen staan. Daarom trekken we er een aantal keer per jaar op uit voor werkbezoeken. Dat zijn altijd inspirerende ontmoetingen. 

Eind augustus waren we op een warme zomerdag met een aantal bestuurders en medewerkers op bezoek in Maastricht. We bezochten vier locaties van werkgevers die zijn aangesloten bij PFZW. Dat zijn niet alleen organisaties die werken in de zorg en welzijn, want PFZW werkt ook voor bijvoorbeeld de sportsector en voor de sector kunst en cultuur. In die laatste categorie waren we te gast bij de Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL). Het atelier werkt met een hooggespecialiseerd multidisciplinair team aan restauraties en conservering van schilderijen, oude en moderne kunst, muurschilderingen en historische binnenruimten. Het Bonnefantenmuseum is een belangrijke opdrachtgever. Bij het atelier werken allemaal universitair opgeleide medewerkers, die redelijk op de hoogte bleken van hun pensioen en wat PFZW voor ze kan betekenen. 

Een bijzonder bezoek brachten we aan de Zusters Onder de Bogen. Deze in 1837 opgerichte zusterorde neemt al sinds dat jaar de verzorging van zieken op zich, voorheen zelfs met een eigen ziekenhuis. Nu is er het Moederhuis, waar ouderenzorg wordt verleend aan zo’n 30 kloosterleden. Er zijn daarvoor nog 50 medewerkers in dienst. De organisatie worstelt zoals wel meer zorginstellingen met een vergrijzend personeelsbestand. Daarom is het zo belangrijk dat de zorg een aantrekkelijke sector blijft om in te werken, juist ook voor jonge mensen. Een goede pensioenregeling voor jong én oud helpt daarbij.  

Werkbezoek PFZW-bestuur Maastricht

Beveiliging

Ons derde bezoek van de dag was indrukwekkend om een andere reden. Maastro is een specialistisch bestralingsinstituut waar patiënten met kanker worden behandeld, onder andere met een specialistische protonentherapie. De mensen van Maastro kunnen daarmee een tumor zeer gericht bestralen. Dat zorgt voor minder schade aan omliggend weefsel en daardoor mindere negatieve bijwerkingen. We spraken met Valery Lemmens, lid van de raad van bestuur over de uitdagingen waar Maastro tegenaan loopt. Eén daarvan is cyber security, waar we ook als pensioenfonds veel mee te maken hebben. Maastro werkt met gevoelige patiënten-informatie, maar heeft met de protonen ook nog eens radioactieve stoffen in huis. Goede beveiliging, fysiek én digitaal, is dus cruciaal. Kunnen Maastro en PFZW daarin van elkaar leren? We hebben afgesproken daar samen naar te kijken.  
 
Maastro heeft ook uitdagingen op het gebied van personeelsbeleid. De werkdruk is hoog en het werken met kankerpatiënten kan mentaal zwaar zijn.  Daardoor heeft Maastro relatief vaker dan andere organisaties te maken met langduriger ziekteverzuim. Ook hier gaan we kijken hoe we kunnen helpen, bijvoorbeeld met onze dienstverlening op het gebied van HR-data

Werkbezoek PFZW-bestuur Maastricht

Samenwerken

Voor de lunch waren we uitgenodigd bij ouderenzorgorganisatie Envida. Hier schoof een aantal medewerkers aan, van thuiszorgmedewerkers tot mensen van de administratie. Envida kent een mooi en uniek concept: mensen met en zonder zorgvraag onder één dak. In een groot deel van de woningen wonen ouderen die zelfstandig wonen, maar wanneer dat nodig is een beroep kunnen doen op de faciliteiten van deze zorgorganisatie. Ook bijzonder is dat in het complex niet alleen ouderen wonen, maar ook een aantal studenten. De studenten wonen er niet alleen, maar werken er ook, zo’n anderhalve dag per week. Ook Envida kampt met een hoge werkdruk. De organisatie werkt op een bijzonder manier samen met andere zorginstellingen in de regio. Zo wordt personeel dat op zoek is naar ander werk in contact gebracht met andere instellingen. Samenwerken dus, in plaats van elkaar op de arbeidsmarkt te bevechten. Een mooie afsluiting van een leerzame dag in Maastricht. 

Bij PFZW willen we niet alleen zorgen voor een goed pensioen, maar de sector ook helpen met andere uitdagingen zoals HR-beleid, welzijn op de werkvloer en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Op al die terreinen hebben we in Limburg volop inspiratie opgedaan. 

Joanne Kellermann
Voorzitter bestuur PFZW

Ook in Kellermanns Kijk