Als pensioenfonds is het onze opdracht om onze deelnemers nu en in de toekomst een goed pensioen bieden. Zonder onnodige risico’s te nemen, beleggen we om zoveel mogelijk rendement te halen. Sinds onze oprichting in 1971 is dat gemiddeld ruim 7% per jaar. We zijn ervan overtuigd dat bedrijven die goed omgaan met mens en milieu het best presteren. Zo kijken we bij elke belegging naar risico’s op het gebied van mensenrechten, klimaat, biodiversiteit en hoe een bedrijf wordt geleid en gecontroleerd. Beleggingen die we te risicovol vinden sluiten we uit. Of beleggingen die onze deelnemers niet verantwoord vinden, zoals tabak en alcohol. Het uitsluiten van deze beleggingen heeft onze deelnemers onderaan de streep geen geld gekost. Ook het uitsluiten van bedrijven die veel CO2 uitstoten, zoals olie- en gasbedrijven, heeft onze deelnemers geen geld gekost.
Ieder jaar laten we meerdere onafhankelijke onderzoeken uitvoeren onder onze deelnemers om te vragen wat zij vinden van het beleid van PFZW en welke thema’s zij belangrijk vinden. Deze inzichten helpen het bestuur om richting te geven aan het beleggingsbeleid. Zo hebben we bijvoorbeeld op basis hiervan beleggingen in gokken en bont uitgesloten. Uit de onderzoeken blijkt ook een brede steun voor ons beleggingsbeleid, dat rendement oplevert en zo min mogelijk schade toebrengt aan mens en milieu. Zo bleek uit het meest recente onderzoek (2024) dat bijna driekwart (73%) van onze deelnemers het belangrijk vindt dat we duurzaam beleggen. Slechts 3% vindt dat juist géén goed idee. Ook op de lange termijn willen we beleggen in bedrijven die goed zijn voorbereid op de grote veranderingen waar we nu als wereld voor staan. Denk aan de energietransitie, de stijgende vraag van zorg en een oplossing voor het wereldvoedselvraagstuk.
Duurzaam beleggen heeft onze deelnemers onderaan de streep geen geld gekost. Ook het uitsluiten van bedrijven die veel CO2 uitstoten, zoals olie- en gasbedrijven, heeft onze deelnemers geen geld gekost. Sinds 2022 hebben we de pensioenen meerdere keren kunnen verhogen, met in totaal ruim 13%. De jaren daarvoor was dat, onder andere door de wet- en regelgeving en de mogelijkheden die het bestuur daarbinnen had, niet mogelijk. Wij besluiten elk jaar of er kan worden geïndexeerd. Er moet namelijk wel genoeg financiële ruimte zijn om de pensioenen te kunnen verhogen. Die was er volgens het overbruggingsplan van PFZW niet. In het overbruggingsplan beschrijven wij de financiële situatie van PFZW in de periode van 2023 totdat de nieuwe pensioenregeling ingaat. De vakbonden en werkgeversorganisaties hebben afspraken gemaakt hoe we bij het omzetten naar de nieuwe regels omgaan met de jaren dat we niet konden verhogen.
80% van onze beleggingen noemen we duurzaamheidsneutraal. Deze zijn nog niet duurzaam maar voldoen wel aan een minimumduurzaamheidsnorm zoals afgeleid van internationale OESO-normen. Daarnaast is 20% van onze beleggingen in lijn met de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. En bestaat een fractie van onze beleggingen uit echt groene beleggingen. Dit zijn beleggingen die echt het verschil kunnen maken. Kleinere beleggingen in bedrijven die oplossingen ontwikkelen voor het vermijden van CO2-uitstoot zoals SCW, RIFT en Elyse Energie. In lijn met het Klimaatakkoord van Parijs wil PFZW dat de beleggingsportefeuille over de hele linie in 2050 klimaatneutraal is.
PFZW belegt voor de lange termijn. Daarbij is spreiding van risico belangrijk. Om onze beleggingen voldoende te spreiden gebruiken we inzichten uit de wetenschap en de praktijk. We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar een publieke aandelenportefeuille met minder bedrijven. Daaruit bleek dat beleggingsrisico’s goed te spreiden zijn met een publieke aandelenportefeuille van minimaal 500 bedrijven. Wij streven naar een publieke aandelenportefeuille van ongeveer 1.000 tot 1.200 bedrijven en zitten daarmee aan de veilige kant.