24-04-2025 |Vandaag maken we onze resultaten bekend over het eerste kwartaal van 2025. Onze financiële gezondheid verbeterde flink in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat is goed nieuws. Hoe het de rest van het jaar met de economie gaat, is onder meer door het wispelturige beleid van de Amerikaanse regering nog moeilijk te voorspellen. Maar wij zijn altijd voorbereid op guur weer en passen goed op uw geld.
In het eerste kwartaal steeg onze dekkingsgraad van 109,5% naar 114,3%. Dat is een stevige verbetering. We behaalden negatieve rendementen op vooral aandelen en obligaties. Maar tegelijkertijd steeg de rente. Daardoor hoeven we minder geld opzij te zetten voor de huidige en toekomstige pensioenuitkeringen. En dus staan we er nu beter voor dan aan het begin van het jaar.
Die verbetering is extra goed nieuws, omdat we van plan zijn op 1 januari 2026 over te stappen naar de nieuwe pensioenregeling. Daar werken we ieder dag allemaal hard aan. Hoe beter onze financiële gezondheid dan is, hoe makkelijker die overstap zal zijn. We houden de economische ontwikkelingen dan ook scherp in de gaten. En dat doen meer mensen; we merken dat sommige van onze deelnemers zich zorgen maken over de onrust in de wereld en op de financiële markten.
De zorgen die mensen nu hebben, gaat niet alleen over hun portemonnee. Ik merk dat mensen zich ook zorgen maken over de omgangsvormen in de wereld. En dat begrijp ik. We zien bijvoorbeeld wereldleiders die op hoge toon respect eisen van iedereen, maar zelf weinig respect voor anderen tonen. Er is bij sommige leiders steeds meer minachting voor wetenschappers, openbare scholen, rechters, advocaten, journalisten, feiten, het klimaat, natuurbeschermers, ontwikkelingswerk, ambtenaren, vrouwen, immigranten, de LHBTQ+-gemeenschap, andersdenkenden én andere landen. En in de Verenigde Staten lijken ze nu ook lak te hebben aan internationale afspraken over handel.
Die ruige Amerikaanse handelspolitiek zorgt de afgelopen weken voor veel beweging op de beurzen. Ik hoop dat overheden wereldwijd hun hoofd koel houden en dat de markten snel tot bedaren komen. Maar wij kijken niet alleen naar dagkoersen, maar vooral ook heel ver vooruit. Want we zorgen voor de huidige gepensioneerden én voor het pensioen van een twintigjarige medewerker in zorg of welzijn, die over zeventig jaar ook nog van haar pensioen wil genieten.
Van tijd tot tijd gebeurt het. We hebben koersbewegingen zoals de afgelopen weken - en erger - dan ook eerder gezien. In 1987 (‘zwarte maandag’) gebeurde het, net als in 2008 (de bankencrisis) en in 2020 (corona). Toen was dat, net als nu, even schrikken. Maar steeds herstelden de koersen. Soms gaat dat snel, soms duurt dat even. Als pensioenfonds hebben we de tijd. En omdat we voorzichtig beleggen, is de financiële positie van het pensioenfonds een stuk stabieler dan de beurzen. Ook dát is een voordeel van samen je pensioen regelen.
Iets heel anders: gister debatteerde de Tweede Kamer over een voorstel van de partijen NSC en BBB. Deze partijen willen dat deelnemers in een referendum of zelfs individueel kunnen kiezen of ze met hun bestaande pensioenopbouw of lopende pensioenuitkering willen overstappen naar de nieuwe regeling. Dat is een bijzonder slecht idee. Want ook al klinkt het misschien sympathiek, als een deel van de deelnemers niet meegaat, leidt dat voor iedereen tot een slechter pensioen. Hier leest u waarom.
Joanne Kellermann
Voorzitter bestuur PFZW