Pensioenopbouw tijdens aanvullend geboorteverlof en (deels) betaald ouderschapsverlof

Met ingang van 1 juli 2020 hebben partners van pas bevallen vrouwen recht op maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof, naast het standaard geboorteverlof van 5 dagen. Tijdens het aanvullend geboorteverlof heeft uw medewerker recht op een WAZO-uitkering van 70% van het loon, met als maximum 70% van het maximum dagloon. Op enkele uitzonderingen na betaalt u de WAZO-uitkering voor uw medewerker uit. U heeft geen wettelijke loonbetalingsverplichting tijdens het aanvullend geboorteverlof. 

Daarnaast is vanaf 2 augustus 2022 de bestaande regeling voor ouderschapsverlof ingevuld met een periode van deels (door het UWV) betaald ouderschapsverlof. Ouders konden 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Sinds 2 augustus 2022 kunnen ouders in het eerste levensjaar van het kind, gedurende negen weken, van UWV een uitkering krijgen. Ook deze uitkering bedraagt 70% van het dagloon, tot 70% van het maximum dagloon. 

Wat moet u doen?

U vraagt samen met uw medewerker of namens uw medewerker de WAZO-uitkering digitaal aan bij het UWV. Het aanvullend geboorteverlof en het (door het UWV) betaald ouderschapsverlof zijn vormen van onbetaald verlof zonder behoud van loon. Is niets anders overeengekomen, dan stopt tijdens het verlof de pensioenopbouw tijdelijk. Mocht uw medewerker kiezen voor voortzetting van de pensioenopbouw bij deze soorten van verlof, dan is volledige pensioenopbouw via de pensioenaangifte mogelijk. 

Let op: uw medewerker kan tijdens het aanvullend geboorteverlof zonder kosten verzekerd blijven tegen de risico’s van arbeidsongeschiktheid en overlijden. Dit heet bescherming bij verlof, werkloosheid of ziekte.

Pensioenopbouw hangt af van afspraken

Bij PFZW hangt het van de cao of arbeidsvoorwaarden af. Is daarin afgesproken dat de werkgever een deel van het salaris doorbetaalt? Dan bouwt de medewerker toch pensioen op.

Voorbeeld:
Een medewerker werkt 36,00 uur per week en 156,00 uur per maand. De hele maand heeft de medewerker aanvullend geboorteverlof of betaald ouderschapsverlof. 

  1. De medewerker bouwt geen pensioen op
    De medewerker krijgt alleen een uitkering en de werkgever betaalt geen pensioenpremie. De medewerker bouwt geen pensioen op. De werkgever geeft 0,00 uren voor regeling door via de pensioenaangifte. 

  2. De medewerker bouwt wel pensioen op in de volgende twee gevallen:
    - Pensioen met een uitkering: 
    De werkgever betaalt pensioenpremie over 70% van de normale werktijd. 70% van 156,00 uur = 109,20 uren voor regeling. Dit geeft de werkgever door via de pensioenaangifte en zorgt voor pensioenopbouw. 
    - Volledige pensioenopbouw:

    Betaalt de werkgever het salaris volledig door? Dan geeft de werkgever 156,00 uren voor regeling door via de pensioenaangifte.

  3. Geeft de werkgever een aanvulling van 30% op de UWV-uitkering?
    Dan wordt dit gezien als salaris. De medewerker bouwt over die uren altijd pensioen op. Bijvoorbeeld: 30% van 156,00 uren voor regeling is 46,80 uren voor regeling via de pensioenaangifte.

De optie van vrijwillige voortzetting blijft ook bestaan.