Veelgestelde vragen werkgevers over collectieve waardeoverdracht

Wij hebben voor u de veelgestelde vragen over collectieve waardeoverdracht op een rijtje gezet.

Waarom kiest PFZW ervoor om tijdelijk geen CWO’s uit te voeren?

Werkgevers en medewerkers moeten een besluit nemen over de CWO. Voor werkgevers en medewerkers moet duidelijk zijn welk pensioen de medewerkers kunnen verwachten als zij kiezen voor CWO. En zij moeten ook weten wat er gebeurt als ze het pensioen laten staan. We kunnen die informatie pas geven als we over zijn naar de nieuwe pensioenregeling. Dan is duidelijk welk effect de overgang naar de nieuwe regeling heeft op het pensioen.

Als we volgens plan op 1 januari 2026 overgaan naar de nieuwe pensioenregeling, kunnen we een half jaar daarna weer starten met CWO. Voor de andere uitvoerder kan dat op een ander moment zijn. We stellen alle CWO’s uit totdat beide uitvoerders overgestapt zijn naar de nieuwe pensioenregeling. En klaar zijn om de CWO weer op te pakken.

Waarom is de overgang naar de nieuwe pensioenregeling van invloed op de CWO?

U en uw medewerkers moeten een besluit nemen over de CWO. Voor u en uw medewerkers moet duidelijk zijn welk pensioen uw medewerkers kunnen verwachten als zij kiezen voor CWO. En zij moeten ook weten wat er gebeurt als het pensioen bij de oude pensioenuitvoerder blijft. De nieuwe pensioenregeling heeft invloed op het te verwachten pensioen na de CWO én op het te verwachten pensioen als de medewerker niet voor CWO kiest.

In de nieuwe pensioenregeling zijn o.a. minder hoge buffers nodig dan nu. Dat geld kan bij de overgang naar de nieuwe regeling verdeeld worden. Ook is de dekkingsgraad op dat moment bepalend. Hoe die verdeling en de hoogte van de dekkingsgraad uitpakken weten beide pensioenuitvoerders op de datum van de overgang. Tot die tijd kunnen we het effect van de overgang naar de nieuwe regeling niet concreet maken.

Welk mogelijk nadeel hebben mijn medewerkers bij uitstel?

Achteraf is mogelijk vast te stellen dat het uitstel tot een na- of voordeel heeft geleid. Dat wordt pas duidelijk op het moment van de overgang.

De nieuwe pensioenregeling heeft invloed op het te verwachten pensioen na de CWO én op het te verwachten pensioen als de medewerker niet voor CWO kiest. In de nieuwe pensioenregeling zijn o.a. minder hoge buffers nodig dan nu. Dat geld kan bij de overgang naar de nieuwe regeling verdeeld worden. Ook is de dekkingsgraad op dat moment bepalend. Hoe die verdeling en de hoogte van de dekkingsgraad uitpakken weten beide pensioenuitvoerders op de datum van de overgang. Tot die tijd kunnen we het effect van de overgang naar de nieuwe regeling niet concreet maken.

Medewerkers geboren tussen 1959 tot 1995 die op dit moment pensioen opbouwen bij PFZW krijgen mogelijk een extra bedrag in hun pensioenvermogen bij de overgang naar nieuwe regeling. Dit heet compensatie. Het uitstel van de collectieve waardeoverdracht heeft geen invloed op de hoogte van dit extra bedrag. Bouwen uw medewerkers nu pensioen op bij een andere uitvoerder? Dan kunt u daar navragen of er sprake is van compensatie.

Wat gebeurt er met de CWO-aanvragen die al zijn ingediend?

Deze aanvragen pauzeren we. U en uw medewerkers moeten een besluit nemen over de CWO. Voor u en uw medewerkers moet duidelijk zijn welk pensioen uw medewerkers kunnen verwachten als zij kiezen voor CWO. En zij moeten ook weten wat er gebeurt als het pensioen bij de oude pensioenuitvoerder blijft. We kunnen die informatie pas geven als wij en de andere pensioenuitvoerder over zijn naar de nieuwe pensioenregeling. Dan is duidelijk welk effect de overgang naar de nieuwe regeling heeft op het pensioen. 

Kunnen we als werkgever een uitzondering aanvragen voor de CWO? En dus toch de CWO nu op laten pakken door jullie?

Nee, we kunnen geen uitzonderingen maken voor uw CWO. De pauze geldt voor alle aanvragen tot tenminste halverwege 2026. We moeten namelijk de nieuwe regeling ingevoerd hebben. Het moment dat we de CWO weer oppakken, hangt ook af van de andere pensioenuitvoerder. En wanneer zij de nieuwe pensioenregeling invoeren. We trekken hierbij een lijn voor alle pensioenuitvoerders: ook voor verzekeraars en PPI’s. Ook al heeft bij deze instellingen de nieuwe pensioenregeling minder effect op een collectieve waardeoverdracht

De dekkingsgraad is al een paar jaar boven het gewenste niveau. Waarom heeft PFZW zo lang gewacht met het behandelen van de CWO?

De dekkingsgraad moest voor de uitvoering van een CWO hoger zijn dan 105%. De dekkingsgraad zat een tijd onder dit percentage. Vanaf 2022 lag de dekkingsgraad boven deze 105%. PFZW heeft eerst gekeken of de stijging structureel was.

De uitvoering van een CWO duurt gemiddeld een jaar.Het was niet zinvol om de CWO’s weer op te pakken en tussentijds weer te stoppen met CWO. Daarom vroegen wij pas vanaf het voorjaar van 2022 aan alle betrokken werkgevers of zij nog interesse hadden in de CWO. Daarna hadden wij tijd nodig om dit weer op te starten. In juli 2024 heeft PFZW besloten om alle CWO’s uit te stellen tot na de overgang naar de nieuwe pensioenregeling. Dit besluit namen wij na goed overleg met de toezichthouder en andere pensioenfondsen.

Waarom werken jullie niet mee? ABP geeft aan nog een besluit te moeten nemen.

De situatie hebben wij uitgebreid met ABP besproken. ABP bereidt ook een besluit over dit onderwerp voor. Zij verwachten op 1 januari 2027 over te gaan naar de nieuwe pensioenregeling. Daarom heeft ABP langer de tijd om een besluit te nemen. Op dit moment behandelt ABP ook geen CWO’s in afwachting van hun besluit.

Hoe kan ik als werkgever mijn medewerkers helpen tijdens de pauze van CWO?

Zolang uw medewerkers bij u werken, bouwen zij pensioen op. Of dit nou is bij PFZW of bij een andere pensioenuitvoerder. U kunt uw medewerkers helpen door hen goed te informeren en vragen te beantwoorden. U kunt hiervoor de tekst gebruiken die wij u hebben gestuurd, samen met de brief over uw CWO. Zij kunnen ook contact opnemen met de klantenservice van PFZW voor meer uitleg. Of zij kunnen terecht bij de huidige pensioenuitvoerder, als dat niet PFZW is. 

Hoe moet ik dit uitleggen aan mijn medewerkers? Wij hebben ze al een tijd niet kunnen informeren.

Het is belangrijk dat we de waardeoverdracht zorgvuldig doen. U en uw medewerkers moeten een besluit nemen over de CWO. Voor u en uw medewerkers moet duidelijk zijn welk pensioen uw medewerkers kunnen verwachten als zij kiezen voor CWO. En zij moeten ook weten wat er gebeurt als het pensioen bij de oude pensioenuitvoerder blijft. We kunnen die informatie pas geven als wij en de andere pensioenuitvoerder over zijn naar de nieuwe pensioenregeling. Dan is duidelijk welk effect de overgang naar de nieuwe regeling heeft op het pensioen. Alleen dan kunnen u en uw medewerkers een goede keuze maken. 

Wanneer hoor ik wanneer PFZW mijn aanvraag in behandeling neemt?

Wij verwachten de CWO’s vanaf halverwege 2026 weer op te pakken. Wij nemen dan contact met u op. En u hoort dan meer over de stand van zaken van uw aanvraag. Waar mogelijk doen wij u dan direct een voorstel.

We zijn daarbij ook afhankelijk van de andere pensioenuitvoerder en wanneer zij de nieuwe pensioenregeling invoeren. En wanneer zij dan CWO weer gaan oppakken.

Is de financiële positie van PFZW ook belangrijk voor het weer opstarten van de CWO’s? Moet de dekkingsgraad weer hoger zijn dan 105%?

De regels voor een CWO in de nieuwe regeling zijn nog niet bekend. Maar we verwachten dat er geen beperking meer is op grond van de financiële situatie. Wel geldt straks nog steeds dat een pensioenfonds inzicht moet geven in de gevolgen van een CWO. Zo kunnen werkgever en medewerkers een weloverwogen keuze maken.

Wat gebeurt er als pensioenuitvoerder in 2026 niet meer mee wil werken aan de CWO?

Meewerken aan CWO’s is een besluit van beide pensioenuitvoerders. Daarna kiest u als werkgever of u akkoord gaat met de voorwaarden in de overeenkomst. En daarna kiest iedere betrokken medewerker persoonlijk of de CWO moet doorgaan. PFZW werkt vanaf op zijn vroegst halverwege 2026 weer mee aan CWO’s. U kunt bij de andere pensioenuitvoerder navragen wanneer zij de CWO weer oppakken.

Moet ik als werkgever in 2026 meewerken aan de CWO?

U heeft als werkgever altijd de keuze om de aanvraag voor CWO stop te zetten. PFZW stelt nieuw beleid op voor de uitvoering van een CWO in de nieuwe pensioenregeling. En mogelijk stelt de toezichthouder ook richtlijnen op. Het kan zijn dat u onder die voorwaarden de CWO niet wilt laten doorgaan. Die mogelijkheid heeft u. Houd daarbij natuurlijk rekening met afspraken die u met de betrokken medewerkers heeft gemaakt.

In de tweede helft van 2026 neemt PFZW contact met u op over de nieuwe voorwaarden. Het kan zijn dat de nieuwe voorwaarden van de andere pensioenuitvoerder dan nog niet bekend zijn. Bijvoorbeeld omdat die pensioenuitvoerder later over gaat naar de nieuwe pensioenregeling. Als dat zo is, dan starten we de CWO ook pas later op. 

Zolang de uitgaande CWO niet heeft plaatsgevonden, hielden mijn medewerkers hun partnerpensioen bij PFZW. Wat betekent het uitstel voor de hoogte van het partnerpensioen? Komt het risicodeel te vervallen?

Door de invoering van de nieuwe pensioenregeling kan het risico partnerpensioen niet worden voortgezet. Daarom krijgen uw medewerkers uiterlijk begin 2025 alsnog een keuze om ouderdomspensioen te ruilen voor een hoger partnerpensioen. Deze ruilkeuze bieden wij bij einde deelname standaard aan. Alleen door de CWO-aanvraag is deze keuze uitgesteld. Dat uitstel is nu niet langer mogelijk. Uiterlijk begin 2025 leggen wij deze keuze aan uw medewerkers voor. Ruim op tijd vóór de invoering van de nieuwe pensioenregeling. Tot het verwerken van de ruilkeuze blijft het risico partnerpensioen in stand.

Wat zijn de gevolgen voor medewerkers die binnenkort met pensioen gaan en waarvoor ik CWO heb aangevraagd?

Gaan medewerkers binnenkort met pensioen? Dan ontvangen zij hun pensioen gedeeltelijk van ons en gedeeltelijk van de andere pensioenuitvoerder. De CWO gaat voor deze medewerkers niet door, deze gaat alleen door voor medewerkers die nog niet met pensioen zijn. Op mijnpensioenoverzicht.nl kan de medewerker zien wat de stand van het hele pensioen is.

Er zijn al (veel) medewerkers uit dienst gegaan sinds de aanvraag van de CWO. Kunnen zij nog steeds mee met de CWO?

Nee dat kan niet. CWO geldt alleen voor de medewerkers die tijdens het proces van de CWO bij u in dienst zijn. Oud-medewerkers kunnen individuele waardeoverdracht aanvragen via mijnwaardeoverdracht.nl. Waardeoverdracht is alleen mogelijk als beide fondsen nog niet of allebei wel zijn overgegaan naar de nieuwe pensioenregeling. Beide fondsen moeten in een zogenaamde vergelijkbare fase zitten. De huidige pensioenuitvoerder informeert hen hier verder over. 

Wat gebeurt er met de pensioenopbouw van medewerkers die parttime gaan werken tijdens de pauze van CWO?

Zij blijven pensioen opbouwen bij de huidige pensioenuitvoerder voor de uren die zij werken. Als ze minder gaan werken, bouwen ze ook minder pensioen op. Het salaris is namelijk lager. 

Wat gebeurt er als een medewerker overlijdt tijdens de pauze van CWO?

De nabestaanden krijgen hun pensioen gedeeltelijk van ons en gedeeltelijk van de andere pensioenuitvoerder.

Wat gebeurt er met de opgebouwde pensioenen als een medewerker (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt tijdens de pauze van CWO naar PFZW?

Bouwt de medewerker pensioen op bij PFZW? Dan bouwt de arbeidsongeschikte medewerker (gedeeltelijk) pensioen op zonder daar premie voor te betalen. Hoeveel de medewerker premievrij opbouwt, hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid. PFZW betaalt de premie, dit heet premievrije pensioenopbouw. De CWO heeft hier geen invloed op. Als uw medewerker deelnemer is bij een andere uitvoerder, dan kan die u en uw medewerker hierover informeren.

Wat gebeurt er met de opgebouwde pensioenen als een medewerker (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt tijdens de pauze van CWO naar een andere uitvoerder dan PFZW?

Neem contact op met de huidige pensioenuitvoerder. Zij kunnen de medewerker meer vertellen. 

Wat gebeurt er met de pensioenen van medewerkers die scheiden tijdens de pauze van CWO?

Bij een scheiding kunnen de betrokkenen het opgebouwde pensioen verdelen volgens de wettelijke regels. Of de betrokkenen kunnen zelf andere afspraken maken over de verdeling van het pensioen. Het is belangrijk dat zij zelf de afspraken doorgeven aan PFZW en de andere pensioenuitvoerder. Beide pensioenuitvoerders moeten de gemaakte afspraken doorvoeren. 

Waarmee kunnen wij u helpen?

Wij helpen u graag verder

Bel ons direct op (030) 277 33 22
Stuur ons een bericht