14-11-2024 | Kunt u zich het voorstellen in 2024? Vrouwen krijgen gemiddeld 40% minder pensioen dan mannen. Grote kans dat u het niet wist; ongeveer de helft van de Nederlanders weet dit ook niet. De helft van de Nederlandse vrouwen vindt dit gapende pensioengat een probleem. Mannen scheelt het minder; slechts drie op de tien vindt het zorgelijk. Wat is hier aan de hand?
De cijfers komen uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, uitgevoerd in het kader van de 14e editie van de Pensioen3daagse. Deze drie dagen, dit jaar op 12, 13 en 14 november, hebben als doel om mensen bewuster te maken van hun pensioensituatie. En die situatie ziet er voor vrouwen dus heel anders uit dan voor mannen.
Gisteren, op woensdag 13 november, sprak ik Koningin Maxima bij Ipse de Brugge, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Maxima is erevoorzitter van Wijzer in geldzaken, en sterk betrokken bij de financiële bewustwording van Nederlanders. We zaten met haar aan tafel samen met onder meer medebestuurslid van PFZW Kim Haasbroek, Elise Merlijn van vakbond FNV, Godfried Verkerk van werkgeversvereniging ActiZ en met Angélique Koevoets, voorzitter van de Raad van Bestuur van Ipse de Bruggen.
We spraken met Koningin Maxima over de pensioenkloof in de zorgsector. Die is groot. Werkende vrouwen in Nederland én ook in onze sector bouwen gemiddeld 40% minder pensioen op dan mannen, dat scheelt zo’n 400 euro per maand pensioen. Hoe kunnen we het verschil tussen mannen en vrouwen kleiner maken? Binnen de pensioenregeling van PFZW dragen we daaraan bij door een lage franchise. Dit zorgt ervoor dat mensen met kleinere contracten al vanaf een lager salaris pensioen opbouwen. En ook besteden we veel aandacht aan het vergroten van financieel bewustzijn bij onze deelnemers. Maar dat is lang niet genoeg om de pensioenkloof te dichten.
De pensioenkloof tussen mannen en vrouwen is in Nederland groter dan elders in Europa. Dat geldt zeker ook voor de zorgsector. Vrouwen hebben na pensionering al snel honderden euro’s per maand minder te besteden dan mannen. Er zijn een paar oppervlakkige oorzaken voor deze kloof. Zo werken vrouwen gemiddeld minder (betaalde) uren dan mannen. Dan bouw je ook minder pensioen op. Vrouwen verdienen vaak ook minder dan mannen, ook als ze hetzelfde werk doen, in onze sector is het verschil tussen wat mannen en wat vrouwen verdienen 18%. Ook dan bouw je minder pensioen op. Daar komt nog bij dat vrouwen zich minder in hun pensioen verdiepen dan mannen dat doen.
Dat zijn de oppervlakkige oorzaken. Maar wat ligt daaronder? Waarom werken vrouwen eigenlijk minder dan mannen? Een belangrijke sleutel voor het antwoord ligt bij de verdeling van verantwoordelijkheden tussen mannen en vrouwen. Vrouwen werken hard, maar krijgen daar lang niet altijd voor betaald. Ze zorgen - veel meer dan mannen doen - voor hun kinderen, voor hun ouders, voor hun buren. Ze besteden meer tijd aan mantelzorg, opvoeding en helpen met huiswerk. Ze besteden meer tijd aan het runnen van het huishouden en meer tijd aan vrijwilligerswerk op school en in de buurt. Omdat vrouwen deze verantwoordelijkheid nemen, hebben mannen het vaak wat makkelijker. Ze hebben tijd voor een fulltime baan, maken daardoor makkelijker carrière en verdienen daardoor meer.
De échte oplossing van de pensioenkloof begint dan ook niet met vrouwen die meer moeten gaan werken. De oplossing begint met het eerlijker verdelen van taken. Samen zorgen voor kinderen, het huis, je ouders en de buurt. Pas als we daar samen grote stappen maken, dichten we ook de pensioenkloof. Dus, mannen: aan het werk! En dames, spreek je man, zonen en dochters daarop aan…
Joanne Kellermann
Voorzitter bestuur PFZW