27-03-2023 | Veel mensen zitten krap bij kas en hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. De sterk gestegen prijzen van de dagelijkse boodschappen en de hoge energieprijzen van de afgelopen tijd hebben bij veel huishoudens de buffers uitgehold. Dat geldt ook voor mensen die werken in de sector zorg en welzijn.
Recent deden we onderzoek naar geldzorgen in de sector. Wat blijkt? Maar liefst acht van de tien medewerkers maken zich zorgen over hun eigen financiële situatie. Werkgevers willen bij deze problemen vaak helpen, maar weten lang niet altijd hoe ze dit moeten doen. En werknemers durven vaak niet aan te kloppen bij hun werkgever. Omdat ze hun geldzorgen een privékwestie vinden, of omdat ze zich schamen voor hun problemen. Toch kan praten met je werkgever helpen. PFZW-bestuurder Jacqueline Joppe ging daarover in gesprek met John Bos, voorzitter van de raad van bestuur van Woonzorg Flevoland en lid van het coöperatiebestuur van PGGM. In de podcast Voorzorg is dat gesprek terug te luisteren.
Jong geleerd
Krap bij kas zitten heeft niet altijd te maken met te weinig inkomsten. Het gaat natuurlijk ook om de balans tussen inkomsten en uitgaven. En daarvoor geldt: jong geleerd, is oud gedaan. Wie op jonge leeftijd leert de uitgaven in bedwang te houden, heeft daar een leven lang plezier van. Toch zijn die lessen op jonge leeftijd niet vanzelfsprekend. Veel jongeren kampen met schulden, bijvoorbeeld door een te duur telefoonabonnement of door het kopen van kleding op afbetaling. Het wordt jongeren ook niet makkelijk gemaakt. De verleidingen zijn groot en aankopen doen op de pof is tegenwoordig té eenvoudig. Om nog maar te zwijgen van de verleiding van het gokken. Daar ligt dus niet alleen een verantwoordelijkheid voor jongeren en hun ouders, maar ook voor bedrijven die veel te gretig jonge mensen aan schulden helpen.
Week van het geld
Deze week is het de Week van het geld. Daarbij is dit jaar speciale aandacht voor jongeren, onder het thema Bedwing de bling. Tijdens de week krijgen jongeren en mbo-studenten informatie over hoe ze verstandig om kunnen gaan met geld. Hoe bied je weerstand tegen verleidingen? Hoe kun je dromen zonder in de problemen te komen? Er lonkt en blinkt iedere dag van alles. Je moet sterk in je schoenen leren staan om daar tegenop gewassen te zijn.
Ook PFZW draagt een steentje bij aan de Week van het geld. Onze directeur John Landman staat deze week voor de klas bij eerstejaarsstudenten Business and Administration aan het ROC Midden Nederland in Utrecht. Ik ben benieuwd naar zijn ervaringen. En vooral naar de ervaringen van de leerlingen in zijn klas.
Joanne Kellermann
Voorzitter bestuur PFZW