20-07-2023 | Maar liefst 80% van de zorg- en welzijnsmedewerkers heeft geldzorgen. Met een nieuwe tool kunnen werkgevers anoniem meten hoe financieel gezond hun werknemers zijn. En de monitor laat aan de werknemers zien op welke onderdelen zij de situatie kunnen verbeteren en geeft ook direct tips over hoe zij dat kunnen doen.
De tool is ontwikkeld door Nibud, samen met Deloitte, ING en de Universiteit Leiden. Werkgevers die aangesloten zijn bij de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid (NCFG) kunnen de tool FinanciëleGezondheidscheck gebruiken binnen hun organisatie.
De meeste mensen vragen hun werkgever niet om hulp, maar de meeste werkgevers (85%) zouden wél graag hun medewerkers met geldzorgen willen helpen. Dit blijkt uit onderzoek van PFZW en ledenorganisatie PGGM&CO eind vorig jaar.
De NCFG stimuleert werkgevers om het thema financiële gezondheid op de agenda te zetten. De arbeidsproductiviteit van werknemers met financiële problemen is vaak lager door hoger ziekteverzuim, stress en een slechtere mentale en fysieke gezondheid. 4 op de 5 werkgevers heeft hiermee te maken.