Elke keer als iemand recht heeft op een pensioen, rekenen we uit hoe hoog dat pensioen is. Dat doen we heel zorgvuldig. Helaas kan het voorkomen dat we een pensioen niet goed berekenen.
Dat kan komen door heel uiteenlopende zaken, bijvoorbeeld als er gegevens ontbreken. Of als de gegevens die we hebben niet juist zijn. Het pensioen dat u krijgt, kan dan te hoog of te laag zijn. Hoe gaat PFZW om met situaties waarin de hoogte van een pensioen niet goed is berekend?
Als blijkt dat wij een pensioen verkeerd hebben berekend, berekenen wij dat pensioen opnieuw. Op basis van de nieuwe gegevens. Wij passen de hoogte van het pensioen dan in principe per direct aan.
Hebben wij uw pensioen opnieuw berekend en blijkt dat uw pensioen tot dan toe te laag was? Dan ontvangt u in het vervolg een hoger pensioen. En het bedrag dat u tot dan toe te weinig heeft gehad, betalen wij u nog na. Zo krijgt u uiteindelijk alsnog waar u recht op heeft.
Maar soms kan een nabetaling ook nadelige gevolgen hebben. We leggen u graag uit wat de mogelijke gevolgen van een nabetaling kunnen zijn. En wat PFZW hierbij voor u kan betekenen.
Hebben wij uw pensioen opnieuw berekend en blijkt dat uw pensioen tot dan toe te hoog was? Dan ontvangt u in het vervolg een lager pensioen. Het bedrag dat u te veel heeft ontvangen, hoeft u meestal niet terug te betalen. Terugbetalen moet alleen als:
Als u moet terugbetalen, hoeft dat niet in één keer. We kunnen een betalingsregeling afspreken. We kunnen het ook verrekenen met het pensioen dat u vanaf dat moment van ons ontvangt.
Als u moet terugbetalen, vragen we u niet altijd om (volledig) terug te betalen wat u te veel heeft ontvangen. Hierbij kunt u denken aan de volgende situaties:
Soms verlagen we de hoogte van het pensioen niet per direct, maar pas na verloop van tijd. Wij zien dat als een gewenningsperiode. We kunnen dit aanbieden wanneer iemand aangeeft niet meer rond te komen door de verlaging.
Was deze informatie nuttig voor u?