Beleggen in wateroplossingen

26-08-2024 | Te veel, te weinig of juist te vies: bijna alle landen op de wereld hebben uitdagingen als het gaat om water. Ook Nederland. Voor sommige landen is het de uitdaging om genoeg schoon drinkwater te hebben, in Nederland juist om ons te beschermen tegen water. Tijdens Wereld Water Week leren beleidsmakers en waterbedrijven van over de hele wereld van elkaar hoe we beter met water om kunnen gaan. Ook wij dragen bij aan watervraagstukken via onze beleggingen.  

Vrouw met gele jas op paaltjes bij de zee

Schoon drinkwater voor iedereen
Schoon drinkwater en goed sanitair voor iedereen is één van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Wij beleggen pensioengeld daarom wereldwijd in bedrijven die hieraan bijdragen. Dat is heel belangrijk, want vervuild drinkwater of geen toegang hebben tot drinkwater zorgt nog steeds wereldwijd voor gezondheidsproblemen. Bedrijven waarin wij pensioengeld beleggen zijn bijvoorbeeld Manila Water Company op de Filipijnen, een organisatie die zich inzet voor schoon en toegankelijk drinkwater.

We beleggen ook in Nederland 
Ook in Nederland beleggen we in oplossingen voor water, maar hier is het juist de uitdaging om droge voeten te houden. Met onze belegging in de Nederlandse Waterschapsbank dragen we niet alleen bij aan schoon drinkwater, maar ook aan de financiering van  het verbreden van dijken of het bouwen van sluizen en bruggen. Zo dragen we bij aan een duurzame wereld waarin mensen gezond kunnen leven. Ook dichtbij huis. 

In gesprek over verminderen verspilling water
Als grote belegger hebben we invloed. Invloed die we bijvoorbeeld inzetten door met bedrijven in gesprek te gaan over hun watergebruik, of om ze aan te spreken op hun beleid over natuur en biodiversiteit. Begin 2024 bereikten we bijvoorbeeld een succes bij fastfoodketen McDonald’s. Na gesprekken met PFZW en andere aandeelhouders gaat McDonald's waterschaarste serieus aanpakken door de kwaliteit en beschikbaarheid van water in gebieden waar weinig water in kaart te brengen en oplossingen te zoeken.