Uw pensioen blijft naar verwachting in 2025 gelijk

PFZW streeft ernaar uw pensioen elk jaar te verhogen en mee te laten stijgen met de stijgende prijzen. Daar doen we dan ook alles aan. Het bestuur van PFZW bekijkt ieder jaar of er ruimte is om uw pensioen te kunnen verhogen. Het is dus nooit zeker óf wij uw pensioen in de toekomst kunnen verhogen en ook niet met hoeveel. Wij verwachten nu dat uw pensioen in 2025 hetzelfde blijft als uw pensioen van dit jaar. Natuurlijk vinden wij dat spijtig voor u.

Overstap naar nieuwe regels 2026  

Uw pensioen wordt in 2026 omgezet naar de nieuwe regeling. We bereiden ons daar nu op voor. Tot die tijd maken wij gebruik van ruimere regels voor het verhogen en verlagen van pensioen. Zo kunnen we de afspraken die we hebben gemaakt met de sociale partners nakomen. Die regels maakten vorig jaar het eerder verhogen van uw pensioen mogelijk.

In totaal hebben wij uw pensioen in oktober 2022, januari 2023 en januari 2024 met 13% kunnen verhogen. Wij verwachten dat er nu onvoldoende ruimte is om uw pensioen te verhogen in 2025. Wij begrijpen dat dit misschien anders is dan u had gehoopt.  

Voorzichtig omgaan met verhogen van pensioen  

In de aanloop naar de nieuwe pensioenregeling zijn we voorzichtig met het verhogen en verlagen van de pensioenen. We willen zeker weten dat we op 1 januari 2026 een gezonde financiële positie hebben. Zodat we er zo goed mogelijk voor kunnen zorgen dat u straks minstens een even hoog pensioeninkomen houdt. Wij weten dat zekerheid over uw inkomen heel belangrijk is. En al wordt u 120 jaar, u blijft uw leven lang een pensioeninkomen van ons ontvangen.

De vakbonden en werkgeversorganisaties hebben begin 2024 afspraken gemaakt over de nieuwe pensioenregeling. Ook gepensioneerden hebben via ouderenorganisaties hiermee ingestemd. 

Dit zijn de belangrijkste afspraken 
Als het gaat om uw inkomen, wilt u zekerheid. De afspraken van de vakbonden en werkgeversorganisaties zorgen ervoor dat de voordelen zo goed mogelijk over iedereen worden verdeeld. We gaan ervan uit dat de financiële situatie van PFZW op 1 januari 2026 goed is, zodat we de afspraken kunnen waarmaken:

  • De pensioenen van iedereen die nu al pensioen ontvangt minstens even hoog houden. 
  • De gezamenlijke reserve direct vullen, zodat die ook in de eerste jaren al gebruikt kan worden om verlagingen te voorkomen. 
  • Het verwachte pensioeninkomen voor iedereen die nog niet met pensioen is minstens even hoog houden.  
  • Als we bij het omzetten extra vermogen hebben om te verdelen: het verhogen van alle pensioenen én pensioenvermogens. 

Meer informatie over omzetten als u pensioen ontvangt

Meer informatie over omzetten als u pensioen opbouwt

Vaststelling pensioen 2025

De wijze waarop wij de verhoging berekenen, is iets aangepast voor 2025. De afspraken die vakbonden en werkgeversorganisaties hebben gemaakt, zijn erop gericht dat wij voor al onze deelnemers evenwichtig de overstap kunnen maken naar de nieuwe pensioenregeling. Dat betekent dat we de pensioenen per 1 januari 2025 alleen verhogen als de dekkingsgraad hoger is dan 110%. We willen zeker weten dat we op 1 januari 2026 een gezonde financiële positie hebben. 

Het geld dat gebruikt kan worden voor verhoging van uw pensioen hangt af van de hoogte van de dekkingsgraad. De dekkingsgraad komt daarbij nooit onder het vastgestelde niveau (minimaal 110%).  Hieronder ziet u de afspraken voor verhoging van uw pensioen:

Indexatie

 

  • Bij een dekkingsgraad tussen 110% en 115%: er is beperkt ruimte om te kunnen verhogen.  De verhoging is nooit hoger dan de prijsinflatie. De ruimte loopt op van 0% (geen ruimte voor verhoging) bij 110% dekkingsgraad (geen ruimte voor verhoging) naar een verhoging van 2,2% bij 115% dekkingsgraad. 
  • Bij een dekkingsgraad hoger dan 115%: er is ruimte om te verhogen. De verhoging is nooit hoger dan de prijsinflatie. De ruimte loopt op van 2,2% verhoging bij 115% dekkingsgraad naar bijvoorbeeld 6,7% bij 120% dekkingsgraad. 

De actuele dekkingsgraad steeg van 107,5% eind maart 2024 naar 110,2% eind juni 2024. Omdat we nu maar net boven de 110% zitten, is op dit moment de kans dat we kunnen verhogen per 1 januari 2025 niet groot. Wij vinden dat uiteraard spijtig voor u.

Op basis van de prijsinflatie en onze dekkingsgraad van 30 september 2024 kunnen we definitief bepalen of wij uw pensioen kunnen verhogen. In november 2024 ontvangt u hierover van ons bericht. 

Heeft u vragen? 
Op deze pagina staat veel informatie. Wij hebben veelgestelde vragen op onze website geplaatst. U kunt ook contact opnemen met onze klantenservice

Laat het ons weten als niet alles op deze pagina duidelijk is. Wij kunnen gemakkelijk de informatie op de website aanpassen om u nog beter van dienst te zijn. 
 

Meer informatie over pensioen bij ons