Stel belang deelnemers voorop bij voorgenomen transitie

21-02-2025 | Vandaag publiceert PFZW samen met de pensioenfondsen ABP, Bouw, PME en PMT een gezamenlijke kritische reactie op het vorige week door NSC en BBB ingediende amendement. Directeur PFZW John Landman stelt daarbij: “De belangen van onze deelnemers en werkgevers staan voor ons centraal. Negatieve uitingen over de wijze waarop pensioenfondsen met deze belangen omgaan, raken ons. Ik hecht er aan te zeggen dat wij vanuit een professionele en integere houding de belangen van onze werkgevers en deelnemers behartigen.

Sociale partners hebben een keuze gemaakt voor een nieuwe pensioenregeling die past bij onze sector en hebben ons gevraagd om deze per 1 januari 2026 in te laten gaan. We zijn onze deelnemers en uitkeringsgerechtigden daar al langere tijd op aan het voorbereiden. In het najaar van 2024 spraken bestuursleden over de aanstaande transitie met deelnemers en werkgevers tijdens regiobijeenkomsten. Eind 2023 hebben sociale partners bij het afronden van het transitieplan deelnemers, werkgevers en de ouderenorganisaties geraadpleegd. Bij het opstellen van de nieuwe pensioenregeling en het verder inrichten daarvan is en wordt geput uit deelnemer-onderzoek en de inzichten in wensen en behoeften van deelnemers, jong en oud. In onze zorgvuldige voorbereiding van de overgang naar een nieuwe regeling is rust en voorspelbaarheid cruciaal. Een wetswijziging zoals voorgesteld door NSC en BBB draagt daar niet aan bij.

De Wet toekomst pensioenen is sinds 1 juli 2023 van kracht. Wij hebben vertrouwen in onze overgang naar de nieuwe regeling aan het einde van dit jaar. We denken dat deze aanpassing van de pensioenregeling zowel voor onze huidige als toekomstige deelnemers een verbetering is. Vertraging is niet in het belang van onze deelnemers. Bij de transitie naar de nieuwe, toekomstbestendige pensioenregeling zullen deelnemers én uitkeringsgerechtigden hiervan profiteren. Er komt geen geld bij maar wel geld vrij door het afbouwen van buffers die onder de huidige regelgeving verplicht zijn. De onzekerheid die vertraging met zich meebrengt, helpt onze deelnemers en bij ons aangesloten werkgevers niet”. Lees hier de gezamenlijke kritische reactie.