11-05-2023 | Tijdens de aandeelhoudersvergadering van afgelopen dinsdag heeft PFZW samen met andere aandeelhouders gestemd tegen het verlenen van decharge aan de raad van bestuur. Ruim 76% van de aandeelhouders stemde uiteindelijk tegen. Dit betekent dat de aandeelhouders zich het recht voorbehouden om de top van Philips aansprakelijk te stellen voor het gevoerde beleid van de afgelopen jaren.
Geen directe consequenties
In de praktijk heeft de uitslag van de stemming geen onmiddellijke consequenties voor de drie huidige Philips-bestuurders. Zij hoeven niet op te stappen.
De tegenstem van PFZW was vooral bedoeld om de ontevredenheid duidelijk te maken over het beleid van de vorig jaar voortijdig vertrokken bestuursvoorzitter Frans van Houten. Die na zijn gedwongen vertrek zijn bonus opeiste, terwijl het huidige bestuur daarvan afzag.
Nieuwe ceo toont meer daadkracht
Volgens PGGM, die namens PFZW stemt op aandeelhoudersvergaderingen heeft 'de vorige ceo niet de juiste beslissingen genomen'. Ook is er 'niet juist gecommuniceerd'. Daarbij werd onderscheid gemaakt tussen de aanpak van Van Houten en die van de nieuwe ceo Roy Jakobs. Jakobs is daadkrachtiger en om die reden verdient hij applaus.
Philips heeft in 2022 ruim 5,5 miljoen apparaten tegen slaapapneu terug moeten roepen omdat zij schadelijke stoffen kunnen uitstoten. Hierdoor is de beurskoers van Philips ingestort. Dit leidde vorig jaar oktober tot een versneld vertrek van Van Houten en tot het aantreden van Jakobs.
Beloningsbeleid aangepast
Tijdens de vergadering kregen de commissarissen van Philips wel goedkeuring over het gevoerde beleid. Ook was er ruime steun voor het beloningsbeleid van Philips, dat door de commissarissen is aangepast nadat onder andere PFZW daar vorig jaar op had aangedrongen.