PFZW publiceert voor de laatste keer overbruggingsplan

03-04-2025 | Het overbruggingsplan 2025 is van kracht voor de periode tot de overgang naar de nieuwe regeling. PFZW wil de pensioenen op 1 januari 2026 naar de nieuwe regeling omzetten. We zijn volop bezig met de voorbereiding daarvan en liggen op koers.

Overbruggingsplan en financiële positie

In het overbruggingsplan 2025 beschrijven we de financiële situatie tot het moment dat we overgaan naar de nieuwe regeling. En we laten zien dat onze financiële situatie zoals we nu inschatten op 1 januari 2026 goed genoeg is. Om zo verantwoord over te gaan naar de nieuwe regeling.

We werken toe naar een soepele transitie, waarbij 2025 een spannend jaar blijft. De financiële positie moet goed genoeg blijven om de overstap naar de nieuwe regeling te kunnen maken. En er zijn ook nog veel andere factoren die bepalen of PFZW de overstap per 1 januari kan maken.

Verhogen pensioen in de afgelopen jaren en toekomstige plannen

In oktober 2022, januari 2023 en januari 2024 hebben we de pensioenen met in totaal ruim 13% kunnen verhogen. Helaas was er in 2025 onvoldoende ruimte voor een verhoging.

Gaan we in 2026 zoals gepland over naar de nieuwe regeling? Dan verwachten we dat we de pensioenen in 2026 kunnen verhogen. In de nieuwe regeling hoeven de financiële buffers minder groot te zijn. Het deel dat we niet als buffer hoeven aan te houden, gebruiken we dan deels om de pensioenen te verhogen. Hoeveel we de pensioenen precies kunnen verhogen, hangt af van de financiële situatie op 31 december 2025. Mocht het erg tegenzitten dan is ook een verlaging mogelijk

Blijkt het toch verstandig om de overgang uit te stellen?

Dan gelden de voorwaarden uit het overbruggingsplan 2025 bij het besluit of de pensioenen in 2026 kunnen worden verhoogd. 

Veelgestelde vragen

Wat is een overbruggingsplan?

Het overbruggingsplan is een plan dat aangeeft hoe PFZW de periode overbrugt op weg naar de nieuwe pensioenregeling. In het plan staan maatregelen om de pensioenen bij de overgang naar de nieuwe regeling te kunnen verhogen. Of om de pensioenen in ieder geval zo stabiel mogelijk te kunnen houden. Daarnaast zorgen we ervoor dat we de pensioenen goed beheren tot we overgaan naar de nieuwe regeling.

Wat is inflatie en waarom heeft het invloed op wel of niet pensioenen verhogen?

Inflatie betekent dat prijzen stijgen. Je kunt dan minder kopen met hetzelfde geld. PFZW streeft ernaar om de koopkracht te behouden. Als de financiële situatie gezond is, kunnen we de pensioenen verhogen. Of we de pensioenen kunnen verhogen, hangt af van de dekkingsgraad. Is de dekkingsgraad hoog genoeg? Dan kunnen we de pensioenen verhogen. Is de dekkingsgraad te laag, dan blijven de pensioenen gelijk of verlagen we de pensioenen. Gelukkig hebben we dat laatste nog nooit hoeven doen. 

Wat is de planning voor de overgang naar de nieuwe regeling?

PFZW streeft ernaar om op 1 januari 2026 de nieuwe pensioenregeling in te voeren.

Waarom is PFZW voorzichtig met het verhogen van de pensioenen op weg naar de nieuwe regeling?

Voorzichtigheid is belangrijk voor een soepele overgang naar de nieuwe regeling.

  1. Alle reserves nu in één keer aanspreken, is niet verstandig. Ook willen we de kans zo klein mogelijk houden dat we de pensioenen de komende jaren moeten verlagen. Daarom zijn we nu voorzichtig, zeker omdat de economische verwachtingen erg onzeker zijn.
  2. Daarnaast zijn we voorzichtig vanwege de komende overstap naar de nieuwe regeling. Om die overstap voor zoveel mogelijk mensen goed te kunnen regelen, helpt het als we wat reserves achter de hand houden.

In de nieuwe regeling zijn minder grote buffers nodig. Wat betekent dat voor de pensioenen?

Het uitgangspunt is dat de pensioenen voor zoveel mogelijk deelnemers hoger worden. Hiervoor gebruiken we een deel van de huidige buffers. We hoeven namelijk minder grote buffers aan te houden in de nieuwe regeling. We zorgen voor een goede verdeling.

Wat bepaalt of PFZW de pensioenen wel of niet verhoogt?

Dit hangt af van de dekkingsgraad op 1 januari 2026.

  • Dekkingsgraad tussen 110% en 115%: weinig ruimte voor het verhogen van de pensioenen (oplopend van 0% naar 2,2%).
  • Dekkingsgraad tussen 115% en 120 % en inflatie niet boven de 2,2%: verhoging pensioenen met 2,2%.
  • Dekkingsgraad vanaf 120%: verhogen van de pensioenen met maximaal 6,7%. Het verhogingspercentage is maximaal zo hoog als de inflatie. Is de inflatie bijvoorbeeld 3%,dan verhogen we de pensioenen met maximaal 3%.

Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren in de situatie dat de transitie wordt uitgesteld, is nu nog niet te zeggen.

Welke invloed heeft de financiële positie op het verhogen van de pensioenen bij uitstel?

Bij eventueel uitstel van de overstap naar de nieuwe pensioenregeling kijken we naar de dekkingsgraad en inflatie op 30 september 2025. De inflatie en dekkingsgraad bepalen of en hoeveel we de pensioenen kunnen verhogen op 1 januari 2026. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren in de situatie dat de transitie wordt uitgesteld, is nu nog niet te zeggen.

  • Dekkingsgraad tussen 110% en 115%: weinig ruimte voor het verhogen van de pensioenen (oplopend van 0% naar 2,2%) .
  • Dekkingsgraad 115% en de inflatie niet boven de 2,2%: we kunnen de pensioenen met 2,2% verhogen.
  • Dekkingsgraad van 120%: verhogen van de pensioenen met maximaal 6,7%. Het percentage mag niet hoger zijn dan de inflatie. Is de inflatie bijvoorbeeld 3%? Dan verhogen we de pensioenen met maximaal 3%.

Wat gebeurt er als PFZW de overgang naar de nieuwe regeling uitstelt?

Dan blijven de pensioenen in 2026 tenminste gelijk aan de pensioenen van 2025.

Welke redenen kunnen er zijn voor uitstel van de overgang naar de nieuwe regeling?

Uitstel kan nodig zijn bij onverwachte economische of financiële omstandigheden die de financiële positie van het fonds verslechteren. Of als blijkt dat nog aanvullende voorbereidingen nodig zijn voor een zorgvuldige overgang.

Wat is de dekkingsgraad?

De dekkingsgraad laat de verhouding zien tussen aan de ene kant het vermogen van PFZW. En aan de andere kant alle pensioenen die we nu en in de toekomst moeten betalen.