Nederlands pensioenstelsel is opnieuw het beste van de wereld

15-10-2024 | Het pensioenstelsel van Nederland is opnieuw het beste van de wereld. Dat vinden het Amerikaanse adviesbureau Mercer en beleggersorganisatie CFA Institute. Zij hebben 48 stelsels met elkaar hebben vergeleken. Nederland krijgt dit jaar 84,8 van de 100 punten. Dat is 0,2 punten minder dan vorig jaar. Toch is de voorsprong op achtervolger IJsland gegroeid, omdat dat land  1,4 minder punten scoorde.

Overgang naar nieuw pensioenstelsel geen invloed op score

Het Nederlandse pensioenstelsel gaat er over een paar jaar heel anders uitzien. Nu is er een collectieve pot waaruit de pensioenen worden betaald. Straks bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling en dat geld wordt belegd. Het nieuwe pensioenstelsel zal voor goede pensioenen blijven zorgen, geholpen door een sterke beleggingsstrategie en zeer goede controles, aldus de onderzoekers.

Ruimte voor verbetering

Mercer beoordeelt de nationale pensioenstelsels op drie onderdelen: toereikendheid, houdbaarheid en integriteit. Bij integriteit wordt gekeken naar de kwaliteit van de wet en hoe er gecontroleerd wordt.

Nederland en IJsland zijn de enige landen die op alle drie de onderdelen de score A halen. Dat betekent dat ze op maar weinig punten hun stelsel nog kunnen verbeteren. Toereikendheid is het enige onderdeel waarop Nederland ook de beste sub-score haalt (86,3). Vorig jaar scoorde Portugal nog beter, maar daar is het basispensioen dit jaar volgens Mercer verlaagd. Op de andere twee onderdelen scoort Nederland iets lager, maar krijgt het dus nog steeds een A-score.

Toch kan Nederland zijn pensioenstelsel nog steeds verbeteren. De onderzoekers van Mercer geven drie suggesties: het verlagen van de schulden van gezinnen, het laten doorlopen van pensioenopbouw voor mensen die tijdelijk geen werk hebben om voor hun kinderen of ouders te zorgen en het beter beschermen van opgebouwde pensioenen.