Belangrijke verandering in 2025 voor zzp'ers in zorg en welzijn

21-10-2024 | Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid in de arbeidsrelatie tussen ZZP'ers en opdrachtgevers. Dit geldt ook voor de sector zorg en welzijn. Maar wat betekent dit voor u als (gedeeltelijke) ZZP'er?

Wat is schijnzelfstandigheid?

Sommige werkenden kiezen bewust voor een overeenkomst als zzp'er vanwege bijvoorbeeld de vrijheid om zelf te bepalen wanneer en waar ze werken. Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer u als zzp'er werkt onder omstandigheden die vergelijkbaar zijn met een dienstverband. Denk aan de situatie dat u als zzp’er veelvuldig werkinhoudelijke aanwijzingen krijgt. In zulke gevallen kan de Belastingdienst u, naast andere voorwaarden, als werknemer beschouwen.

Wat zijn de gevolgen?

Als u als werknemer wordt aangemerkt, moeten u en uw opdrachtgever pensioenpremies betalen aan PFZW.

Hoe kunt u schijnzelfstandigheid voorkomen?

  1. Evalueer uw werkrelaties: zorg ervoor dat uw werkrelaties duidelijk als zelfstandig zijn gekwalificeerd. Werk met meerdere opdrachtgevers en zorg dat u zelfstandig werkt zonder gezag van de opdrachtgever.
  2. Documenteer uw zelfstandigheid: houd documentatie bij zoals contracten, facturen en een eigen website om uw zelfstandigheid aan te tonen. 
  3. Vraag advies: als u twijfelt over uw status, overweeg dan om juridisch advies in te winnen. Een jurist kan u helpen om uw werkrelaties correct te kwalificeren.

Waarom deze verandering?

Door strenger te controleren op schijnzelfstandigheid, wil de Belastingdienst ervoor zorgen dat iedereen dezelfde en de juiste rechten en plichten heeft.

Als zzp'er pensioen opbouwen bij PFZW

Bent u nu nog werknemer en overweegt u om (deels of geheel) als zzp’er te gaan werken? Dan kunt u ervoor kiezen op eigen kosten pensioen op te blijven bouwen via PFZW. Wij noemen dit vrijwillige voortzetting. U behoudt dan de zekerheid van uw pensioen door zelf de premie te betalen. Dit kan bij ons voor maximaal 10 jaar.

Let op: vrijwillige voortzetting moet u binnen 9 maanden na uw laatste werkdag bij ons aanvragen. Laat u als u niet in aanmerking komt voor vrijwillige voortzetting door een onafhankelijk financieel adviseur informeren over het opbouwen van voldoende pensioen. 

Conclusie

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op de veranderingen die vanaf 1 januari 2025 ingaan. Zorg dat u op de hoogte bent van de regels en neem de nodige stappen om problemen te voorkomen. Zo kunt u blijven profiteren van de voordelen van het zelfstandig ondernemerschap.