Verzuim onder zorgpersoneel stijgt weer

25 juli 2024 | Werken in de sector zorg en welzijn is mooi, maar ook zwaar. PFZW draagt daarom graag bij aan een vitale sector. Want fit en gezond je pensioen halen, dat wil iedereen. Toch zien we dat het verzuim in de zorgsector na een periode van vijf kwartalen waarin het steeds minder werd weer is gestegen.

Dat komt vooral doordat kortdurend verzuim (1 tot 14 dagen) 18% meer voorkomt vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Het langdurig verzuim (92 dagen of langer) is min of meer gelijk gebleven. In het tweede kwartaal van 2024 was het totale verzuimpercentage 7,55%, een stijging van bijna 5% vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2023 (7,22%).

Wat doet PFZW?

PFZW staat voor een vitale sector. Daarom ondersteunen we werkgevers met verzuimanalyses en geven we tips aan werkgevers om hun verzuim te verlagen. Dit doen we voor ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg, waar in totaal ongeveer 960 duizend mensen werken. Door in gesprek te gaan met organisaties die het goed doen wordt gekeken naar wat andere organisaties hiervan kunnen leren. Deze concrete tips worden met andere werkgevers gedeeld.  

Goed bezig!

Naast het ondersteunen van werkgevers zijn we er ook voor onze deelnemers. Met het platform en magazine Goed Bezig delen we tips en informatie van experts om gezonder en fijner te werken. Ook is er ruimte voor collega’s in zorg en welzijn om te vertellen wat zij doen om gezond aan het werk te blijven. Zo inspireren zij anderen. Samen gaan we voor een vitale sector.