PFZW roept Nike opnieuw op om rechten werknemers te respecteren

07-10-2024 | Vandaag is het World Day of Decent Work. Een dag die in het teken staat van een eerlijk en veilige werkomgeving wereldwijd. We weten dat mensen die bij PFZW pensioen opbouwen het belangrijk vinden dat we rekening houden of er voldoende wordt gelet op mensenrechten bij de bedrijven waar we in beleggen. Arbeidsrechten zijn daarbij ook heel belangrijk.

We beleggen in sportkledingproducent Nike
Als belegger in Nike trekken we ons het lot aan van kwetsbare medewerkers bij toeleveranciers van Nike. We gebruiken onze invloed om Nike te bewegen om de rechten van werknemers van toeleveranciers te verbeteren. PFZW heeft dit samen met andere beleggers onder de aandacht gebracht bij Nike.

We zijn een actieve belegger
Dit deden we op de aandeelhoudersvergadering van 10 september 2024. In het voorstel vragen we Nike om erop toe te zien dat de werknemers in hun fabrieken goed worden behandeld. Dat gaat vooral om landen waar veel misstanden op het gebied van arbeidsomstandigheden zijn, zoals Cambodja, Thailand en Vietnam.

We gebruiken onze invloed om ​​Nike te bewegen om de rechten van werknemers (ook bij toeleveranciers) te verbeteren. Vorig jaar riepen we Nike al op om achterstallige lonen van in totaal 2,2 miljoen dollar alsnog te betalen aan 4.500 medewerkers. Dit is helaas niet gebeurd. We blijven daarop aandringen.

Arbeidsomstandigheden in sommige fabrieken slecht 
Voor Nike werken meer dan 1 miljoen mensen in 505 fabrieken in 36 landen. In sommige van deze fabrieken worden de rechten van werknemers geschonden. Denk hierbij aan onveilige werkomstandigheden, te lage lonen, en zelfs dwangarbeid. Nike controleert wel, maar sommige misstanden worden nu niet opgemerkt. We vragen Nike daarom te evalueren hoe ze werknemers een rol kunnen geven in het verbeteren van arbeidsomstandigheden en het aanpakken van misstanden, zoals uitbuiting of slechte werkomstandigheden. In dit systeem geven werknemers zelf aan wat er fout gaat op de werkvloer, en bedrijven moeten op basis van deze input actie ondernemen om de problemen op te lossen.  

Steeds meer aandacht voor mensenrechten onder beleggers 
Hoewel ons voorstel niet is aangenomen, was er steun van 12,3% van de aandeelhouders.  We gaan door met het aanspreken van Nike.