Meer vaste contracten in zorg en welzijn

21-08-2024 | In de afgelopen twee jaar zijn er meer zorg- en welzijnsmedewerkers in vaste dienst gekomen. In het tweede kwartaal van 2022 hadden 1,021 miljoen medewerkers in zorg en welzijn een vast dienstverband, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek.

Dit jaar is dat gegroeid naar 1,081 miljoen medewerkers in vaste dienst, een stijging van 5,9%. Het gaat in totaal om een groei van 60.000 mensen die een vast dienstverband in de sector zorg en welzijn aangingen.

Aantal vaste contracten in Nederland groeit 

Het aantal vaste contracten groeit daarmee hard, vergeleken met de rest van Nederland. Alleen bij de overheid en in de bouw groeide dit harder. In Nederland zijn in totaal 5,5 miljoen mensen met een vast dienstverband. 2,7 miljoen mensen hebben een flexibel contract en er zijn 1,6 miljoen zzp’ers. In zorg en welzijn werken nu bijna 1,7 miljoen mensen.

Bij PFZW staan we samen sterk

Een toename van vaste contracten is daarom goed nieuws voor onze deelnemers. Voor een collectieve pensioenregeling zoals die van PFZW geldt: samen staan we sterk! Doordat we een groot pensioenfonds met veel deelnemers zijn kunnen we de kosten laag houden. Dat zijn bijvoorbeeld de kosten voor alles wat komt kijken bij het uitvoeren van pensioenen, zoals de administratie of de beleggingen die we doen. Ook delen we de financiële risico’s met elkaar. Zoals overlijden, arbeidsongeschiktheid of juist een langer leven dan verwacht.