Beleid en duurzaamheid

PFZW is transparant over haar beleggingsbeleid. Dat doen we door: 

  • Ieder jaar onze resultaten te publiceren in ons jaarverslag, Stewardship verslag en onze Klimaatrapportage;
  • Regelmatig nieuwsberichten over onze resultaten of beleggingen te delen op deze website;  
  • In gesprek te zijn met deelnemers en maatschappelijke organisaties over onze beleggingen. 

Klimaatplan

In ons klimaatplan leggen we uit hoe we bijdragen aan een leefbare wereld. Het plan volgt de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs. Ons hoofddoel is een beleggingsportefeuille die netto geen CO2 uitstoot in 2050.

Stewardshipreport

We stimuleren bedrijven om duurzamer te werken. Dit doen we door met hen in gesprek te gaan, te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen en, als het nodig is, juridische stappen te zetten. In dit rapport lees je wat PFZW in 2023 heeft gedaan op dit gebied.

Informatieverschaffingsverordening

PFZW is bij duurzaam en verantwoord beleggen gebonden aan nationale en internationale wet- en regelgeving. De informatieverschaffingsverordening is een Europese Verordening die PFZW verplicht om aan nieuwe deelnemers informatie te verschaffen over duurzaamheid.

Meer lezen

De informatieverschaffingsverordening verplicht alle deelnemers aan de financiële markten om informatie te verschaffen over duurzaamheid en beleggen. PFZW is als pensioenfonds een financiële marktdeelnemer.

PFZW voldoet graag aan de Verordening, want de verplichtingen uit de Verordening sluiten aan bij ons beleggingsbeleid 2020-2025 en passen uitstekend bij onze wens om transparant te zijn over ons beleggingsbeleid. PFZW heeft het beheer van zijn vermogen uitbesteed aan PGGM Vermogensbeheer. PFZW en PGGM Vermogensbeheer zijn continu in overleg over het optimaliseren van de duurzaamheid van het vermogen.

In de verordening wordt een onderscheid gemaakt in het soort informatie dat PFZW moet verstrekken. Het gaat om informatie over de invloed van beleggingen op duurzaamheidsfactoren en over de duurzaamheidsrisico's bij beleggen.

Ieder pensioenfonds moet namelijk in de eerste plaats aangeven op welke manier bij het beleggen rekening wordt gehouden met duurzaamheidsrisico’s. Een duurzaamheidsrisico in de zin van de Europese regelgeving is een gebeurtenis of omstandigheid op ecologisch, sociaal of governance-gebied die, indien ze zich voordoet, een werkelijk of mogelijk wezenlijk negatief effect op de waarde van de belegging kan veroorzaken. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan klimaatverandering, mensenrechtencontroverses of grondstoffen schaarste. Daarbij moet PFZW informeren over welk mogelijk effect deze duurzaamheidsrisico’s hebben op het rendement van de beleggingen die PFZW doet vanuit de betaalde premie.

In de tweede plaats moet ieder pensioenfonds duidelijk en onderbouwd aangeven op welke manier, bij het beleggen van de premie die wordt betaald voor de pensioenregeling, de belangrijkste ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren in aanmerking worden genomen. Duurzaamheidsfactoren in de zin van de Europese regelgeving zijn ecologische, sociale en werkgelegenheidszaken, eerbiediging van de mensenrechten en bestrijding van corruptie en van omkoping (hierna wordt gesproken van ESG-factoren).

Due dilligence

PFZW onderzoekt (potentiële) beleggingen, zodat we eventuele negatieve effecten van een belegging op de duurzaamheid kunnen identificeren (due diligence). Dit doen we op basis van de afspraken die we eerder hebben vastgelegd in het convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (IMVB-convenant), waarbij we de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen (OESO-richtlijnen) en de UN Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGP’s) hebben onderschreven, en die daarom een belangrijke rol spelen in onze due diligence. 

We kijken hierbij naar: 

  • de waarschijnlijkheid en ernst van de negatieve impact;
  • de omvang van de onderneming in de benchmark;
  • de contributie van de onderneming aan de aandachtsgebieden van PFZW.

We gebruiken hiervoor data van meerdere bronnen: niet-gouvernementele organisaties (NGO’s), gespecialiseerde dataleveranciers, media en de ondernemingen zelf. PFZW doet via zijn vermogensbeheerder PGGM aanvullend onderzoek als dat nodig is. 

Screeningsmethodologie

Voor de beoordeling van de ernst van de negatieve impact van ondernemingen op mens en milieu hebben we samen met Sustainalytics een screeningsmethodologie ontwikkeld. Ondernemingen worden hierbij gescoord op basis van incidenten binnen de eigen productielocaties en incidenten in de toeleveringsketen. Daarbij kijken we zowel naar overtreders van de UNGP’s, de OESO als de UN Global Compact Principes (UNGC).  Ondernemingen die in zeer ernstige mate deze richtlijnen overtreden, horen niet thuis in onze portefeuille. Deze ondernemingen komen niet langer in aanmerking voor belegging. 

Voor ondernemingen met een score ‘ernstig’ maken we onderscheid naar de omvang van de onderneming binnen de portefeuille. Voor relatief grote ondernemingen kiezen we ervoor om via engagement het gedrag van deze ondernemingen te verbeteren. Zie voor meer informatie over deze screening: Implementatie OESO richtlijnen.

Aanpak bij negatieve duurzaamheidseffecten

Aangezien PFZW in veel verschillende beleggingscategorieën belegt, kunnen de potentiële negatieve effecten sterk variëren. Denk hierbij aan CO2-uitstoot (luchtvervuiling) en onwenselijke producten. Wanneer we negatieve duurzaamheidseffecten van een belegging onderkennen, kunnen wij verschillende maatregelen treffen.

  • Aanpassen van het beleggingsuniversum: Ondernemingen of sectoren die niet voldoen aan onze minimum normen beleggen we niet in.
  • Actief aandeelhouderschap: We proberen als aandeelhouder positieve veranderingen te bewerkstelligen.

Met andere woorden: aan de hand van onze bevindingen besluiten we of we in een bepaalde onderneming investeren, en zo ja, hoe we ons als (actief) aandeelhouder opstellen.

Strikte ondergrens

Door het beleggingsuniversum aan te passen willen we zoveel mogelijk voorkomen dat we  door beleggingen financieel bijgedragen aan bepaalde praktijken die negatieve effecten op duurzaamheidsfactoren en die niet passen bij de normen en waarden van PFZW en onze deelnemers. We hanteren een strikte ondergrens, die van toepassing is op alle PFZW-beleggingen. 

Duurzaamheidsrisico's beperken

Duurzaamheidsrisico’s zijn van invloed op het rendementsprofiel van beleggingen (dus op de opbrengst van de beleggingen). PFZW verwacht dat deze invloed in de toekomst steeds groter wordt. Zulke risico’s kunnen de waarde van beleggingen beïnvloeden. Deze invloed is met name merkbaar op de lange termijn. 

PFZW heeft er daarom (via uitbesteding) in voorzien dat zijn vermogensbeheerder (PGGM) de zogenaamde ESG-risico’s en ESG-kansen integreert in haar beleggingsbeslissingen. Dat noemen we ‘ESG-integratie’. ESG staat hier voor environment (milieu), social (sociaal) en governance (goed bestuur).

ESG-integratie is dus het meewegen van het effect van ESG-factoren op het beleggingsrisico en -rendement. Daarnaast betekent het dat we op structurele en systematische wijze ESG-factoren betrekken in de bestaande beleggingsprocessen. Materiële ESG-factoren zijn factoren die een groot effect hebben op de onderliggende belegging doordat ze bijvoorbeeld risico vergroten, de omzet verbeteren of kosten besparen.

De ESG-integratie is in de organisatie van PGGM als vermogensbeheerder van PFZW belegd. Binnen PGGM zorgen beleggingsteams voor de daadwerkelijke beleggingen. Dat wil zeggen dat de beleggingsteams van PGGM – voor zover mogelijk – de verantwoordelijkheid over de ESG-integratie in de betreffende beleggingsportefeuille dragen. De beleggingsteams worden in de ESG-integratie ondersteund door het Responsible Investment-team (‘RI’), dat specialistische kennis heeft over verantwoord beleggen dus over de implementatie van ESG, datasystemen en best practices. In het proces van beleggen wordt gebruik gemaakt van bepaalde methodes en processen.

PGGM gebruikt één raamwerk voor alle beleggingen om te beoordelen welke ESG-risico’s van belang zijn bij een specifieke belegging. Dit raamwerk is gestoeld op de Materiality Map van de Sustainable Accounting Standards Board (SASB). 

Het proces voor ESG-due diligence wisselt per type belegging. Voor beleggingen op private markten, vindt ESG-due diligence plaats in de fase van het beleggingsvoorstel. Deze wordt uitgevoerd door de afdeling Risk Analysis, op basis van de SASB -methodologie en (sector)data van MSCI. In de beheerfase van de portefeuille bestaat de ESG-integratie uit het monitoren van de ESG-aspecten van de belegging.

Voor actieve beleggingsmandaten op publieke markten (d.w.z. met beleggingen via handelsplatformen) wordt door de beleggingsteams bepaald hoe ESG-integratie plaatsvindt. Voor de passief ingevulde mandaten voor publieke markten wordt de ESG-integratie door de afdeling Responsible Investments ingericht, op basis van screening van de beleggingen op materiële ESG-risico’s en in overleg met de afdeling External Management.